Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τσουνάμι στην Ιαπωνία μετά τα 8,9 Ρίχτερ

 

 ανανέωση: πριν 16'


« > »
4 - 12
Ιαπωνία  —  Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων έπληξε τις ακτές του Σεντάι, στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών, όπως μετέδωσαν τα ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων, ενώ το Τόκιο συγκλονίσθηκε από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών.
Τουλάχιστον 19 νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του ισχυρού σεισμού, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι αγνοούνται ανάμεσά τους και παιδιά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ. Έξι θάνατοι αναφέρθηκαν σε ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας που κατέρρευσε στο Μινάμι Σόμα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα και το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε πως οκτώ άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση στην ίδια περιοχή.
Τα κύματα πλημμύρισαν κτίρια και εκτάσεις καλλιεργειών και παρέσυραν αυτοκίνητα και σκάφη, ενώ οΕρυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τα παλιρροϊκά κύματα είναι ψηλότερα από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν βυθισμένα οχήματα στην περιοχή Καμαΐσι. Παλιρροϊκά κύματα έπληξαν επίσης το Χίρο και το Χοκάιντο. Η πίστα του αεροδρομίου του Σεντάι έχει κατακλυσθεί από το νερό. Κύματα ύψους πολλών μέτρων έπληξαν και άλλες περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας και ήδη γίνεται λόγος για έναν νεκρό.
Τα ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές σε κτίρια μέσα και γύρω από το Τόκιο. Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Ο σεισμός έγινε αισθητός έως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας. Πολλοί εργαζόμενοι στο κέντρο του Πεκίνου ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν τη σεισμική δόνηση, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τραυματίες. Μέχρι τώρα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει οκτώ ισχυρούς μετασεισμούς.
Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής. Συναγερμό για τσουνάμι κήρυξαν οι αρχές της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν. Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Ιαπωνία, τη Ρωσία, της Νήσους Μαριάννες, τις Φιλιππίνες από το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες. Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο. Το Κέντρο σήμανε συναγερμό για το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη.
Οι αρχές των Φιλιππίνων κάλεσαν χιλιάδες κατοίκους που βρίσκονται κοντά στην ανατολική ακτή της χώρας να εγκαταλείψουν την περιοχή μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι. Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι το πρώτο κύμα από το τσουνάμι αναμένεται να πλήξει την ανατολική ακτή μεταξύ 5 μμ και 7 μμ (0900-1100 GMT). Κύματα ύψους ενός μέτρου ήδη έπληξαν τις Νήσους Κουρίλες από όπου έχουν απομακρυνθεί 11.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στη Σαχαλίν. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα επόμενα κύματα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ύψος. Οι αρχές προειδοποίησαν τα πλοία να απομακρυνθούν από τα λιμάνια. Οι αρχές της Χαβάης διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, ενώ οι κάτοικοι στις Νήσους Μαριάννες, σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων. Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν. Πολεμικά πλοία των δυνάμεων αυτοάμυνας της Ιαπωνίας κατευθύνονται προς την περιοχή του Μιγιάτζι, η οποία επλήγη από τον εξαιρετικά ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις βορειο-ανατολικές ακτές του ιαπωνικού αρχιπελάγους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μιγιάτζι ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να αποστείλει και χερσαίες δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας έδωσε εντολή για την ανάπτυξη οκτώ πολεμικών αεροσκαφών στην πληγείσα περιοχή για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.
Τεράστια πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε διυλιστήριο της πόλης Ιισιχάρα στην περιοχή του Τόκιο. Το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται η ιαπωνική πετρελαϊκή εταιρία Cosmo Oil έχει τυλιχτεί στις φλόγες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση. Στο μεταξύ, η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα στην πλευρά του Ειρηνικού διακόπηκε αυτομάτως μετά τον σεισμό. Παράλληλα, στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε στη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας, ενώ εκφράζονται φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών. Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο αυτό την ώρα του σεισμού.
«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής και διάσωσης, εκκινώντας από την υπόθεση ότι αυτός ο σεισμός έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουκίο Εντάνο, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης. Τριάντα διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταβούν στην Ιαπωνία και να προσφέρουν βοήθεια μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. Οι ομάδες εκτίμησης των καταστροφών και συντονισμού του έργου διάσωσης, του ΟΗΕ, οι οποίες αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για να εντοπίσουν επιζώντες, συνήθως περιλαμβάνουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ιατρικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου