Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τα πιθανά «βήματα» της Ευρωζώνης για την κρίση χρέους


Στόχος των διαβουλεύσεων αυτών είναι η εκπόνηση συγκεκριμένου προγράμματος μέχρι την έναρξη της συνόδου κορυφής στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Ακολουθούν ορισμένες από τις προτάσεις για το τελικό πακέτο:
Ενίσχυση της πιστωτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες υιοθέτησης της πρότασης αυτής. Παρότι η ονομαστική δυνατότητα πίστωσης της EFSF είναι 440 δισ. ευρώ, η ανάγκη διατήρησης της πιστωτικής ικανότητας στο ΑΑΑ, σημαίνει ότι η εξεύρεση κεφαλαίων θα είναι εύκολη και για το λόγο αυτό το αποθεματικό της EFSF είναι μόλις 250 δισ. Κομισιόν, Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν με το μέτρο.
Πως μπορεί να ενισχυθεί η πιστωτική ικανότητα της EFSF;
Η αύξηση της πιστωτικής ικανότητας της EFSF θα απαιτούσε από κράτη-μέλη της ευρωζώνης να αυξήσουν τις εγγυήσεις τους και να αναζητήσουν έγκριση από τα κοινοβούλιά τους, κίνηση ιδιαίτερα επικίνδυνη στη Γερμανία, που προετοιμάζεται για κρίσιμες τοπικές εκλογές.
Μείωση επιτοκίων δανεισμού της EFSF
Η Γερμανία προτίθεται να συμφωνήσει με την πρόταση αυτή, εφόσον οι εμπλεκόμενες χώρες συμφωνήσουν σε συμβιβαστικές λύσεις, όπως τη μεταβολή των εταιρικών φόρων της Ιρλανδίας, για παράδειγμα. Η EFSF χρεώνει ποινή τριών ποσοστιαίων μονάδων, επιπλέον του συμφωνηθέντος επιτοκίου. Το επιτόκιο αυτό είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο του ΔΝΤ.Ο Ολι Ρεν έχει δηλώσει ότι τα ελληνικά και ιρλανδική επιτόκια πρέπει να είναι χαμηλότερα.
Εξαγορά κρατικών ομολόγων από την EFSF
Η ιδέα αυτή μοιάζει να μην αποτελεί πια προτεραιότητα, καθώς η Γερμανία διαφωνεί με τη μετατροπή της EFSF και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε μόνιμους θεσμούς, ικανούς να εξαγοράζουν κρατικά ομόλογα. Οι αντιρρήσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών ευρωπαϊκών χωρών εμποδίζουν τη σύναψη συμφωνίας. Η συζήτηση γύρω από το θέμα αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι και την ημερομηνία έναρξης της συνόδου κορυφής, με την ΕΚΤ και τη Γαλλία να στηρίζουν την ιδέα, παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις.
«Στρες-τεστ» τραπεζών
Η ΕΕ σχεδιάζει νέο γύρο στρες-τεστ τραπεζών, με μεγαλύτερη διαφάνεια. Τα ακριβή κριτήρια των τεστ θα ορισθούν τους ερχόμενους έξι μήνες, ενώ στελέχη της ΕΕ επιμένουν ότι οι δοκιμές θα είναι φέτος πολύ αυστηρότερες από τις περσινές. Την ίδια στιγμή, η ρευστότητα των τραπεζών δεν θα αποτελέσει φέτος κριτήριο υγείας τους, παρά την αντίθετη άποψη ειδικών.
Εύκαμπτη πιστοληπτική ικανότητα
Η EFSF μπορεί να αυξήσει την πιστοληπτική ικανότητα χωρών που κινδυνεύουν, όπως έκανε το ΔΝΤ σε Μεξικό, Πολωνία και Κολομβία. Αυτό θα καθησύχαζε τους επενδυτές. Η Γερμανία διαφωνεί, όμως, θεωρώντας ότι ότι τα κεφάλαια της EFSF πρέπει να αποτελούν ύστατη λύση.
Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας
Γερμανία και Γαλλία ωθούν τις χώρες της ζώνης του ευρώ να υιοθετήσουν οικονομικά κριτήρια, που θα περιλαμβάνουν: συνταγματικά κατοχυρωμένα όρια δημόσιου χρέους, αύξηση ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, κοινή εταιρική φορολογία και άλλα. Πολλά κράτη απέρριψαν αμέσως τις προτάσεις. Υστερα από διαπραγμάτευση με τον Χέρμαν φαν Ρομπέι, ελαφρά τροποποιημένη εκδοχή της πρότασης μοιάζει να κερδίζει έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου